Barbat, otok Rab

Barbat, otok Rab

Barbat, naselje na jugozapadnoj obali otoka Raba u Barbatskom kanalu, 3 km jugoistočno od grada Raba . Leži na uskoj plodnoj obalnoj zaravni na kojoj se uzgajaju vinova loza i povrće. Kraj župne crkve nalazi se ukrašeni sarkofag iz V. st.

Na mjestu današnje župne crkve iz 1850. od XI.-XV. st. bila je benediktinska opatija Sancti Stephani de Postran. U župnoj je crkvi slikano raspelo na dasci, rad mjesnoga majstora XVII. ili XVIII. st. Na brdu iznad naselja unutar utvrde nalaze se ostaci ranoromaničke crkve sv. Damijana (vjerojatno samostan benediktinaca).

Mjesto je poznato po brojnim pješčanim plažicama koje se protežu od prijašnjega trajektnog pristaništa do početka naselja. Uz barbatsku obalu paralelno se proteže otočić Dolin, pa je Barbatski kanal omiljeno mjesto za jedrenje i skijanje na vodi.

Kako je atraktivan nautičarima, u mjestu je brodogradilište za popravak glisera te trgovina brodske opreme i rezervnih dijelova. Mnogobrojne kuće za odmor uzduž obale, razvijena ugostiteljska ponuda vezana za domaće proizvode i pansionske usluge, čistoća podvelebitskog mora i otočki mir - čine Barbat ugodnim boravištem.


PRIVATNI SMJEŠTAJ U BARBATU :  pogledaj