Otok Rab, Trgovi i parkovi

Otok Rab, Trgovi i parkovi

Trgovi su na Mediteranu još od doba Rima pozornice na kojima se odigrava javan i privatan život.
Mjesto susreta, odmora, središta gradske vreve.

Ukrašeni raznobojnim suncobranima, vazama s vatrometom cvjetnih boja mame nas da se na njima zadržimo, upijamo duh grada ili jednostavno – predahnemo.

Rapski su po još nečemu specifični – uprizorenim legendama.
Fontana i hrast-čovjek uz nju, na glavnom trgu, pričaju legendu o pastirici Dragi i nesretnom Kalifrontu čija je pohotna ljubav kažnjena tako što je božica Dijana Dragu pretvorila u stijenu ispod koje izvire voda kao simbol njezina plača, a Kalifronta osudila da vječno sadi šume dok se i sam ne pretvori u drvo.

Spomenik na trgu govori o šumi Kalifront, spomenik u parku Sv. Marina pak govori o osnivaču grada-države San Marino, kamenoklesaru Marinu, koji je bježeći pred Dioklecijanovim progonima kršćana s Raba stigao čak na Monte Titano nedaleko Riminija u Italiji, osnovao gradić-državu i na kraju bio proglašen svetim.

Je li to zbog priče o Kalifrontu ili zato što je otok zbog šuma nazvan ‘’tamnim’’ (Arbe), Rabljani su predani zelenilu i šumama. Gradski pašnjak Raba pretvoren je 1883. godine zaslugom šumara Pravdoja Belije u prekrasan park Komrčar koji počinje u dnu gradske luke i nastavlja se uz gradske zidine nudeći prekrasnu hladovitu šetnicu.